Het Kompas- José Loeve schildert met emotie, april 2008

 

Een flinke brand in 2005 legde de monumentale 'Kuiperboerderij' aan de Bovenkerkseweg 86 volledig in puin. Nu, drie jaar later, staat het pand er weer florissant bij. In het achterhuis woont sinds anderhalf jaar de familie Loeve. In het voorhuis wordt nog volop geklust aan een kunstgalerie en atelier: de verwezenlijking van de droom van José Loeve, docente beeldende kunst en vormgeving. ,,Ik wil mensen op een andere manier de werkelijkheid laten ervaren", verwoordt zij de rode draad in haar werk en de workshops.

,,Ik heb iets met oude huizen. Vroeger maakte ik er al gedichten over", vertelt José Loeve. ,,Elk klein detail van zo'n pand vertelt een verhaal. Voor mijn afstudeeropdracht aan de kunstacademie in 2005 koos ik dan ook voor het thema 'Ruimte van herinnering'. Nog voordat we de boerderij hadden gekocht ging ik al regelmatig langs om opnames van het interieur te maken."

Op het moment dat ze haar expositie hierover aan het opzetten was, kreeg ze een telefoontje met de melding dat het pand, dat inmiddels net vier weken in hun bezit was, in lichterlaaie stond als gevolg van kortsluiting. ,,Verschrikkelijk en heel onvoorstelbaar op zo'n moment. Er bleef maar heel weinig over van de boerderij. Na de brand hebben we het erover gehad wat we met de grond zouden doen. Al snel besloten we te gaan herbouwen. Er konden natuurlijk ook mooie appartementen worden neergezet, maar we wilden graag iets voor het nageslacht bewaren."

Reconstructie

Dit besluit was het startschot voor een enorm project waarvoor onder andere de hulp van museum 't Reghthuys in Giessenburg werd ingeschakeld. ,,We hebben daar foto's opgevraagd en daarnaast hebben we heel veel gehad aan de opnames die ik voor mijn afstudeeropdracht had gemaakt." De reconstructie van de eeuwenoude boerderij, waarvan delen terug waren te leiden tot de 14e eeuw, begon. Stenen, aangetast door de brand, werden afgebikt en schoongemaakt en weer in het pand verwerkt. Volgens oude maten en verbindingen werden nieuwe houten gebinten gemaakt. In combinatie met het klassieke interieur waan je je in deze 'nieuwe' boerderij weer in vroeger tijden.

Omdat de boerderij vanaf de fundering herbouwd moest worden, stuitte de familie Loeve bij graafwerk op diverse historische voorwerpen, waaronder delen van een oude waterleiding en een waterput. Deze waterput is overgebracht naar museum 't Reghthuys. Trots laat Loeve een beschilderde jakobsschelp zien die ook werd gevonden. ,,Deze werden in de 15e eeuw op de hoed gedragen door mensen die naar het heilige land waren geweest. Het verhaal achter zo'n voorwerp boeit me." Ze glimlacht. ,,Wie weet was het wel een pelgrim die op doorreis was en een nachtje mocht slapen in deze boerderij en toen zijn souvenir is verloren."

Een huis vol inspiratie en door de noordelijke lichtinval in het voorhuis uitermate geschikt om te gebruiken als atelier en galerie. Een grote wens die in vervulling gaat voor Loeve. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan dit atelier, dat de naam Loeviera zal gaan dragen. Loeve zal het atelier zelf gaan gebruiken, maar zal het ook openstellen als werkruimte voor andere kunstenaars. Tot de tijd dat ze haar atelier in gebruik kan nemen maakt Loeve gebruik van andere ruimten in de boerderij voor haar bedrijf 'Art, Design & Educatie'. Hierin combineert ze haar jarenlange ervaring in het onderwijs als docente beeldende kunst en vormgeving met haar artistieke talenten. Ze geeft workshops voor scholen, bedrijven en instellingen in diverse kunstdisciplines. Van graffiti, tot boetseren en van multimedia tot teambuilding door het gezamenlijk maken van een schilderij. Ook privéles behoort tot de mogelijkheden. Geïnspireerd door een opdracht om Gestion Bonfire, het paard van Anky van Grunsven, te schilderen, heeft ze in samenwerking met het Hippisch Centrum Giessenlanderij een workshop paarden schilderen opgezet die 14 mei weer zal plaatsvinden.

Portretten

De artistieke loopbaan van Loeve begon al op jonge leeftijd. ,,Toen ik veertien jaar was maakte ik al portretten en dat doe ik nog steeds erg graag." Momenteel is ze bezig aan haar expositie ' Poldervrouwen, hun power en passie'. Voor deze expositie portretteert ze vrouwen op alle terreinen van het leven die de wereld iets te vertellen hebben en staan voor wat ze zeggen. Bekend en onbekend. Ayaan Hirsi Ali is één van de geportretteerden. Omdat ze haar niet live kan schilderen maakt ze gebruik van foto's, maar vooral ook veel beeld- en geluidsmateriaal. ,,Als ik bezig ga met een portret zet ik zelf een aantal filmpjes achter elkaar en hoor en zie ik de hele tijd Ayaan Hirsi Ali. Op die manier probeer ik iemand beter te leren kennen en zo goed te portretteren."

15 april 2008, regiokrant Ijsclub-sintmoritz http://www.ijsclub-sintmoritz.nl/

© 2010 - 2024 Loeviera - art design en educatie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel